دوره مبانی رنگ شناسی در هنرهای تجسمی
به صورت کلی و بر خلاف تصور عامیانه ٬ زیبایی شناسی در هنر به هیچ عنوان سلیقهای نیست و با اصول و قواعدی همراه است. به عبارت سادهتر میتوان گفت زیبایی قاعدهمند است.
خلق زیبایی نیازمند آگاهی و شناخت مبانی هنرهای تجسمی و رنگشناسی میباشد.
مبحث رنگ، یکی از مهمترین موضوعات در هنرهای تجسمیست. هر هنرمند برای خلق یک اثر، نیاز به دانستن اصول و مبانی رنگ و همچنین آشنایی با تکنیک های مختلف اجرایی دارد. در سال های اخیر، شاهد فقدان اساسی شناخت مبانی در بیشتر آثار هنری هنرمندان و تصویرسازان ( دیجیتال و آنالوگ )هستیم و نیاز به دورهای اصولی و تخصصی در ارتباط با مبانی رنگ، بیش از پیش احساس می شود. علاوه بر این به دلیل فراگیر شدن هنرهای دیجیتال، هنرمندان و هنرجویان فرصت تجربهی عملی با مواد و اسلوب رنگ را از دست میدهند و این یکی از مهمترین مشکلاتی است که باعث ناتوانی در اجرای آثارشان میشود. اصول کاربردی، روانشناسی رنگ، تجربه و آشنایی با مواد و متریالها، زیبایی شناسی، هارمونی و مباحثی از این قبیل جزو مهمترین موضوعاتی است که در این دوره به آن پرداخته میشود. این دوره به صورت کارگاه عملی و تئوری برگزار و به دلیل گستره ی وسیع قابلیتهای متریال گواش، این رنگ به عنوان متریال اصلی در این کلاس مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تدریس در هر جلسه به سه قسمت زیر تقسیم میشود :
– رفع اشکال و بررسی کارهای انجام شده در طول هفته ی قبل
– تدریس و توضیح مباحث جدید
– تجربه ی عملی مباحث مطرح شده در همان جلسه
– و معرفی هنرمندان معاصر مرتبط برای بالابردن سطح آرشیو تصویری
به دلیل حجم بالای مطالب و اتصال مباحث هر جلسه به جلسهی دیگر، حضور در کلاس و انجام تمرینهای داده شده در طول هفته توسط هنرجویان، مهمترین و حیاتیترین قسمت برای گرفتن نتیجهای مطلوب خواهد بود.
لوازم مورد نیاز برای شروع این دوره، گواش، قلم مو و مقوای مناسب خواهد بود.
مشخصات دقیق ابزار و دیگر لوازم مورد نیاز متعاقبا و در طی دوره اعلام خواهد شد.
تیترهای کلی عبارتند از :
اصول و مبانی رنگ شناسی / ترکیب رنگ مقدماتی و پیشرفته / آشنایی با مواد و ابزارهای مناسب / روانشناسی رنگ / هارمونی و زیبایی شناسی / فضاسازی و انتقال مفهوم از طریق رنگ / تجربه عملی با ابزار و متریال و تکنیکهای اجرا و …
در پایان این دوره ، هنرجو علاوه بر یادگیری اصول ٬ قواعد و مبانی رنگ ٬ تکنیک ها و تجربه ی عملی و آشنایی با ابزار و متریال آنالوگ رنگ را به صورت عملی فرا خواهد گرفت.
شیوه ی تدریس در این دوره (با وجود گروهی بودن کلاس و برنامهی مباحث منظم و مشخص شدهی کلاس ) به شیوه ی فرد به فرد انجام می شود. در واقع، مبنای کلی مقایسه و پیشرفت، بر اساس پتانسیل هر فرد و طبیعتا خروجی وی بر اساس حضور مفید در کلاس و تمرینات انجام شده در طی دوره، قابل ارزیابی خواهد بود.
مخاطبین این دوره، هنرمندان تجسمی به خصوص نقاشان و تصویرگران، دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاهها و فارغالتحصیلان رشتههای هنرهای تجسمی و به صورت کلی کسانی که حرفهی آنها به هر شکلی به مباحث رنگ ارتباط پیدا می کند، خواهند بود.
@younes_faghihi